Cümlede Vurgu
Dil - Anlam Bilgisi
Cümle Vurgusunun BelirlenmeCümlede önem verilen, asıl iletilmek istenilen bildirinin ne olduğunu anlayabilmek için vurgulanan öğenin doğru belirlenmesi gerekir.
1. İsim Cümlelerinde Vurgu:Bu cümlelerde vurguyu ekeylem almış sözcük ya da sözcük öbeği (yüklem) taşır.
Vazodaki çiçek gibi boynu bükük (sün)Ankara'da, kar sonrasının ıslak kaldırımları bir düş ülkesi gibidir.23 Nisan'da çocuklar çok neşeliydi.
2. Eylem Cümlelerinde VurguTürkçede genel olarak vurgu, yükleme en yakın sözcüktedir.
Ali yarın ilk uçakla Amerika'ya gidecek.Ali yarın Amerika'ya ilk uçakla gidecek.Ali Amerika'ya ilk uçakla yarın gidecek.Amerika'ya yarın ilk uçakla Ali gidecek.Gidecek, yarın ilk uçakla Ali Amerika'ya.Son cümlede yüklem başa alınarak eylem vurgulanmıştır.
3. Soru Cümlelerinde VurguSoru cümlelerinde vurgu, soru sözcüğündedir.
Yarın hangi gazeteyi alacaksın? (Soru sıfatı yoluyla vurgu)Köşede iki saattir konuştuğun kimdi?(soru zamiri yoluyla vurgu) Bahçeyi niçin temizlemedin?(soru zarfı yoluyla vurgu)
4. Bağlaçlı Cümlelerde VurguBağlama sözcüklerinin etkilediği öğededir.
Bu filmi önceden de izlemiştim.(Eylemin birden çok tekrarlandığı vurgulanır) Ben ki sizin için çok uğraştım. (Özne vurgulanmıştır.)